Loppuraportti (Eemi Saarinen): Katutaidetta kaikille, videopelihuone, M.Y. Fest Erätauko

 

Kurssimme päätavoitteena oli keksiä uusia ja luovia käyttötarkoituksia Colosseumin tyhjiin tiloihin. Myyrmäessä on ollut viime aikoina aktiivisten toimijoiden (esim. Myyrmäki-liike) ansiosta hyvää kaupunginosatoimintaa ja uuden ideoimista, ja me Tilapioneerien kanssa halusimme jatkaa tätä työtä omalta osaltamme M.Y. Festin kautta Colosseumissa. Vantaan suunnitelmissa Colosseumin läpi kulkee kevyen liikenteen väylä, ja siksi Colosseumista halutaan saada olohuone myyrmäkeläisille. Asemakaavasuunnittelija Johanna Rajalan luennolla kuulimme paljon muuta tietoa Vantaan suunnitelmista: luennolla käsiteltiin Myyrmäen kaavarunkoa. Hella Hernberg taas kertoi meille tilojen tilapäiskäytöstä. Tällaiset luennot auttoivat meitä paljon ideoidessamme tapahtumaamme.

Kurssin alussa juuri mitään rajoituksia ei annettu konseptien ideointiin, vaan kaikki oli mahdollista. Useaan kertaan kuulimme toiveen rajojen rikkomista ja rohkeasti luomisesta. Ideoita lentelikin ilmoille runsaasti, ja parhaimmista aihioista kehittyi konsepteja. Itse olin ideoimassa Katutaidetta kaikille-konseptia, jossa tarkoituksena oli saada nuoret, vanhat ja kaikki siltä väliltä luomaan taidetta, jota esiteltäisiin M.Y. Festissä. Halusimme projektiin mukaan erityisesti nuoria, ja siksi yritimme saada yhteistyötä aikaan nuorisotalo Arkin kanssa. Tämä konsepti ei alkuperäisessä muodossaan koskaan toteutunut, vaikka taide olikin vahvasti läsnä tapahtumassa esimerkiksi graffitimaalauksien muodossa. Kerron silti seuraavassa osiossa tämän konseptin suunnittelutyöstä ja toteutusyrityksistä. Myöhemmin kerron myös videopelihuoneesta ja MM-kisastudiosta, jonka toteutuksesta vastasin yhdessä Joukon kanssa.

Katutaidetta kaikille-konseptimme sai alkunsa tunnistaessamme tarpeen eräiden ryhmien tavoittamiselle: koimme erityisesti nuorten ja vanhusten innostamisen tapahtumaan saapumiselle hankalaksi. Myyrmäessä on vahva graffiti-kulttuuri, ja siitä saimme idean ottaa yhteyttä Nuorisotalo Arkkiin yhteistyön toivossa. Arkin nuorisotyöntekijä Katri Niemitalo otti meidät ystävällisesti vastaan ja vastaili kysymyksiimme kolmen vartin verran. Olimme yhtä mieltä siitä, että taideprojekti olisi erittäin hyvä idea. Toteutukselle oli kuitenkin esteenä liian pikainen aikataulu sekä Arkin järjestämät päällekkäiset graffitityöpajat. Katri oli myös sitä mieltä, että nuorten sitouttaminen taideprojektiin etenkin näin lyhyellä aikataululla on haastavaa. Saimme kuitenkin Katrilta arvokasta tietoa siitä, mikä nuoria kiinnostaa: erityisesti suosiossa ovat jalkapallo ja FIFA-videopeli.

Arkissa käynnin jälkeen Katutaidetta kaikille-konsepti vaikutti jokseenkin vaikealta toteuttaa, mutta saimme sieltä kuitenkin idean videopelien tuomisesta M.Y. Festiin. Videopelikonsepti oli hyvin yksinkertainen: halusimme tuoda yhteen M.Y. Festin huoneeseen PlayStation-pelikonsolin peleineen. Kohderyhmämme konseptille olivat erityisesti nuoret. Konseptin toteutus onnistui lopulta helposti lainavälineistön avulla: tästä kiitokset Aalto-yliopistolle, joilta saimme videotykin pelihuoneeseemme, sekä Arkille, joilta saimme lainaan PlayStationin ohjaimineen sekä FIFA- ja NHL-pelin. Videopelihuoneen rakentaminen tapahtui vasta tapahtumaa edeltävänä iltana, jolloin saimme Pleikkarin käyttöömme Arkilta. Konseptin toimivuuden kokeilimme Joukon kanssa ihan käytännön tasolla pienillä Änäri-sessioilla. Konsepti saavutti tapahtumassa melko suuren suosion: videopelihuoneessa oli varsinkin alkupäivästä koko ajan ihmisiä pelaamassa. Käyttäjäkunta ei vastannut kuitenkaan ajateltua kohderyhmäämme: eniten videopelihuoneessa näkyi mielestäni isiä ja äitejä lapsineen. Järjestys videopelihuoneessa säilyi hyvin, mutta aika ajoin käyttäjät tarvitsivat teknistä tukea pelien sujumiseksi. Osalta käyttäjiltä tuli myös palautetta ohjeiden puuttesta peleihin. Koko ajan emme voineet olla Joukon kanssa neuvomassa käyttäjiä, mutta jätimme tämän palautteen jälkeen pelin ohjekirjan näkyville. Palautetta tuli myös pelien vähäisyydestä ja monipuolisuuden puutteesta. Eräs vanhempi nainen toivoi, että ”saisikos tänne ensi kerralla mummopelejä?”

Toinen konsepti, jota olin toteuttamassa, kulki nimellä M.Y. Fest Erätauko. Hyvissä ajoin ennen tapahtumaa Tommy huomasi, että tapahtumapäivänä Suomi pelaa ensimmäisen pelinsä MM-kisoissa osittain samaan aikaan tapahtumamme kanssa. Halusimme, etteivät ihmiset lähtisi liian aikaisin kotiin tapahtumastamme vain sen takia, että tapahtumassamme ei voisi katsoa jääkiekkoa. Ihmisten jääminen Colosseumiin oli mielestämme tärkeää myös Tanssit 2.0. -tapahtuman kävijämäärän kannalta. Niinpä aloimme järjestämään Joukon kanssa kisastudiota M.Y. Festiin. Paikaksi valikoitui auditorio, missä oli valmiina iso valkokangas ja mukavat nojatuolirivistöt. Tekninen puoli oli myös helppo järjestää auditorion AV-järjestelmän avulla, mihin oli valmiiksi kytketty digiboksi. M.Y. Fest Erätauko ei valitettavasti saavuttanut kovin suurta suosiota, mutta pieni joukko jääkiekon ystäviä kerääntyi auditorioon jännittämään Suomen otteita Etelä-Koreaa vastaan. Suuren yleisön puute lienee osittain puutteellisen markkinoinnin syytä. Toisaalta voi olla, että ihmiset yksinkertaisesti katsoivat ottelua mieluummin kotisohvillaan.

 

 

 

 

Mielestäni M.Y. Fest oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut tapahtuma. Erityisesti lapsiperheet löysivät hyvin paikalle, esimerkiksi taaperodiscossa ja pallomeressä oli vipinää jatkuvasti, ja etupihan ruokarekkojen tarjoilut näyttivät maistuvan vieraille. Saimme tapahtuman toteutettua hyvin pitkälti lainatavaroilla, mikä sopi aivan loistavasti yhtenä tapahtuman toteuttamisen ohjenuorista toimineeseen kiertotalouteen. Tavarat palautuivat omistajilleen, ja ihmiset saivat myös hakea tapahtuman jälkeen kukkia Colosseumin pihalta. Toivon, että tapahtuma jätti kävijöilleen positiivisen fiiliksen, ja että toimintamme antoi inspriraatiota uusien asioiden kokeiluun ja toiminnan järjestämiseen omilla kotikulmilla. Tilapäiskäytön järjestäminen ei aina edes vaadi hitaita päätöksentekoprosesseja: ”TU offers a direct channel of engagement compared to traditional ways of participation in planning” (Hernberg 2018). Vähintään toivon tapahtumamme jättäneen myyrmäkeläisille muiston mukavasta kevätpäivästä kotikulmilla.

 

 

Lähteet

 

Hernberg, Hella (2018) kurssiluento: Tilojen väliaikaiskäyttö ja toimijoiden roolit

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *