Lataa Tilapioneerit-opas tästä!

Ratvio, R., Hakala, A., Siitonen, O., Lehtonen, J., Rieder, D., Oittinen, R., Kuusimäki, A., Wikblad, F. & A. Kinnunen (2019). Tilapioneerit. Opas vaikuttavan projektikurssin opettajalle. Department of Geosciences and Geography C15. Geotieteiden ja maantieteen osasto, Helsingin yliopisto.

Tämä julkaisu on tuotettu osana Sitran Kiertotalousopetusta kaikille koulutusasteille -hanketta vuosina 2017–2019. Tilapioneerit on Helsingin yliopistossa toteutettu projektikurssi, joka käynnistää ja tutkii tilapäiskäyttöjä vajaakäyttöisissä tai käyttötarkoituksiltaan muuttuvissa rakennuksissa.

Käsillä oleva opetusmateriaali on syntynyt Tilapioneerit: kiertotalouskurssi tilapäiskäytöistä alueiden kehittämisessä -hankkeen tuloksena. Tarkoituksena on ollut kaupunkitilaa ja sen väliaikaista käyttöä, kaupunkikulttuuria ja kiertotaloutta käsittelevän maantieteen projektikurssin kehittäminen yliopistoon. Toivomme, että tästä oppaasta on myös laajempaa hyötyä vaikuttavan monitieteisen projektikurssin järjestämiseen yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Kiitämme kaikkia Tilapioneerien kanssa toimineita yhteistyökumppaneita, jotka ovat mahdollistaneet projektikurssin toteuttamisen vuosien aikana. Kiitokset kuuluvat Sitran lisäksi erityisesti kaikille noin 200 opiskelijalle, jotka ovat vuosien 2013–2018 varrella osallistuneet kurssille, kurssin yhteistyökaupungeille Helsingille, Espoolle ja Vantaalle, kurssitilat mahdollistaneille kiinteistönomistajille Elolle, Ilmariselle ja Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskukselle sekä kiinteistöhallintayhtiö Newsecille. Haluamme kiittää kumppaneitamme Aalto-yliopistossa, Espoon Omniassa, Vantaan Variassa, Metropoliassa ja Vaskivuoren lukiossa sekä aktiivisia kulttuuritoimijoita, kuten Myyrmäki-liikkeen ja Street Art Vantaan väkeä. Iltaklubien tuottajina kiitokset kuuluvat Viallisille, Kaupungin Kaiku ry:lle, Hytkylle, Espoo Cinélle, VJ Finlandille, UPM11:lle sekä kaikille kurssin kaupunkitapahtumiin osallistuneille yhteistyökumppaneille.

Kiitämme lisäksi hankkeen ohjausryhmään kuuluneita jäseniä dosentti Hannele Cantellia, arkkitehti-muotoilija Hella Hernbergiä, Sitran johtavaa asiantuntijaa Nani Pajusta ja Sitran asiantuntija Riitta Silvennoista.

Opas on julkaistu verkossa osoitteessa https://blogs.helsinki.fi/tilapioneerit/ sekä Helsingin yliopiston digitaalisessa arkistossa HELDAssa osoitteessa http://hdl.handle.net/10138/302488. Liity pioneerien etujoukkoon ja järjestä oma Tilapioneerit-projektikurssi!

Helsingissä 22.3.2019

Rami Ratvio, Anna Hakala, Olli Siitonen, Jaakko Lehtonen, Daniel Rieder, Riikka Oittinen, Aino Kuusimäki, Frida Wikblad ja Anni Kinnunen

 

Tilapioneerit: Opas vaikuttavan projektikurssin opettajalle on lisensoitu Creative Commons BY-NC-SA-lisenssillä, eli materiaalin levittäminen ja muokkaaminen on sallittu, kunhan tekijöiden nimet säilyvät mukana ja jatkoversiot julkaistaan samalla lisenssillä. Kaupallinen käyttö kielletty.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *