Tilapioneerit-projektikurssi kehittää uutta elämää entiseen pääkonttoriin Vantaan Myyrmäessä

Tiedote 14.2.2018

Tilapioneerit-projektikurssi kehittää uutta elämää entiseen pääkonttoriin Vantaan Myyrmäessä

Opiskelijat suunnittelevat tilapäiskäyttöä Myyrmäkeen valtion sähköyhtiön tyhjentyneeseen pääkonttoriin yhteistyössä Vantaan kaupungin ja Elon kanssa. Tavoitteena on edistää kiertotalouden periaatteita kaupunkitilan käytössä. Kurssilla etsitään tuoreita ja ennakkoluulottomia ideoita vajaakäyttöisen kiinteistön uusiksi käyttötarkoituksiksi, joita testataan opiskelijoiden järjestämässä kaupunkitapahtumassa 5.5.2018.

Tilapioneerit-kurssi kokoaa 30 Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijaa monitieteiseksi työryhmäksi ideoimaan tulevaisuuden käyttöjä Vantaan Myyrmäkeen. Valtion sähköyhtiö Imatran voima rakennutti nousukauden graniittilinnan alueelle juuri ennen laman alkua. Rajatorpantieltä valvottiin myös Suomen kantaverkon toimintaa. Myöhemmin Colosseumiksi nimetystä rakennuksesta havitellaan nyt länsivantaalaisten uutta olohuonetta.

Alueella tutkitaan ja kokeillaan kuukauden ajan kulttuurin ja tilapäiskäyttöjen hyödyntämistä kaupunginosan ja kiinteistön kehittämisessä. Tilapäiskäyttöprojekti tuo yhteen Vantaan kaupungin viranomaisia ja kansalais- ja kulttuuritoimijoita, asukkaita sekä kaupunkitutkimuksen asiantuntijoita monialaiseksi toimijaverkostoksi.

Opiskelijat kehittelevät mahdollisia tulevaisuuden käyttöjä asukkaiden, kaupungin edustajien ja kulttuuritoimijoiden kanssa. Ideoissa hyödynnetään kansainvälisiä esimerkkejä ja alueella kerättävää tutkimustietoa. Kurssilla etsitään uusia ja ennakkoluulottomia ideoita, joita kokeillaan opiskelijoiden järjestämässä kaupunkitapahtumassa entisessä pääkonttorissa. Tilapäiskäytöt avaavat tyhjenevään toimistokeskukseen mahdollisuuksia kaupunkielämän ja -kulttuurin uusille muodoille.

Kuudennen kerran pidettävä kurssi järjestetään osana Sitran Kiertotalousopetusta kaikille koulutusasteille -hanketta. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Vantaan kaupungin, työeläkeyhtiö Elon ja kiinteistöhallintayhtiö Newsecin kanssa.  Suomen Arkkitehtiliiton Helsingin ja Uudenmaan osasto palkitsi Tilapioneerit vuoden 2017 tilatekona.

Lisätiedot ja kuvat:
Rami Ratvio, maantieteen yliopistonlehtori, rami.ratvio@helsinki.fi  050 359 4572
Olli Siitonen, tohtorikoulutettava, olli.siitonen@helsinki.fi 050 346 2844
Daniel Rieder, tuottaja, tuntiopettaja, rd@live.fi
Jaakko Lehtonen, tuntiopettaja, jaska.lehtonen@gmail.com
Anna Hakala, tuntiopettaja, anna.hakala@helsinki.fi
Riikka Oittinen, tohtorikoulutettava, riikka.oittinen@helsinki.fi
Geotieteiden ja maantieteen osasto, Helsingin yliopisto

Kotisivut: http://tilapioneerit.fi/
Kuvia: http://tilapioneerit.fi/media/
Facebook: https://www.facebook.com/tilapioneerit/
Twitter ja Instagram: Tilapioneerit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *