Suvilahti 2013: Kaupunkikulttuuri ja uudet toimijat

IMG_4504 kopio 2_kuvaaja Sakari Sarjakoski

Kuva: Sakari Sarjakoski

Vapaampi Helsinki -kaupunkitapahtuma  5.10.2013 onnistui hienosti

Lauantaina 5.10.2013 järjestetty kulttuuri- ja kaupunkimaantieteen sekä sosiologian opiskelijoiden Kaupunkikulttuuri- ja uudet toimijat -kurssin “Vapaampi Helsinki” -kaupunkitapahtuma Helsingin Suvilahdessa onnistui tavoitteiden mukaisesti. Tapahtumassa kävi 508 vierasta ja noin 100 järjestäjää sekä ohjelmantuottajaa. Ohjelma oli sisällöltään monipuolinen, aina kaupunkia ja sen kehitystä käsittelevistä paneelikeskusteluista neulegraffitityöpajaan, kaupunkimehiläisiin ja urbaaniin löytöretkeilyyn. Koko tapahtuma oli kurssilaisten itse suunnittelema ja tuottama.

Ohessa kuvia ja muuta materiaalia viikonlopulta:

Opiskelijoiden tuottama kurssiblogi tutkimusteemoista ja tapahtuman tuotannosta sekä muuta materiaalia:

Taloudellista ja materiaalista tukea Suvilahden tapahtumaan antoi laaja joukko suurilta osin opiskelijoiden itse hankkimia yhteistyötahoja: Kiinteistö Oy Kaapelitalo, RGB Oy, Tiedekulma, LUMA keskus, HYTKY, VJ Finland, SUM ry, Helsingin kaupungin liikuntavirasto, Kierrätyskeskus, Ihana Kahvila, Fafa’s, Ekolo, Novita, K-Market Ratis, Vegemesta, Saarioinen, Raikastamo, Lankamaailma, Yhteismaa ry. Kiitos kaikille!

Kurssilla perehdyttiin kaupunkikulttuuriin ja uusiin kulttuuri-, kaupunginosa- ja muihin yhteiskunnallisiin toimijoihin sekä ilmiöihin teorioiden ja oman toiminnan kautta. Kurssilla käsiteltäviä ilmiöita olivat muun muassa kaupunkirakenteen muutos sekä tilojen väliaikaiskäyttö, kaupunginosatoiminnan uudet muodot ja tee-se-itse-kaupunkikulttuuri. Mukana oli case-esimerkkejä Helsingistä Berliiniin. Tavoitteena oli ymmärtää näiden ilmiöiden yhteys laajempiin yhteiskunnallisiin muutoksiin.

Kurssi kytki yhteen keskeisiä kaupunkikulttuurin asiantuntijoita ja tutkijoita – opettajina kurssilla olivat muiden muassa:

 • Stuba Nikula, kulttuurijohtaja, Helsingin kaupunki
 • Tuomas Siitonen, arkkitehti, Suunnittelutoimisto Part Oy
 • Maija Jokela, tutkija, Green Building Council Finland
 • Aino Verkasalo, tutkija, YTK, AALTO-yliopisto
 • Mika Helin, tutkija, Helsingin kaupungin tietokeskus
 • Veikko Eranti, tutkija, sosiaalitieteiden laitos, HY
 • Jyrki Vanamo, teknologiajohtaja, Ravintolapäivä
 • Anna Vanninen, toimittaja, Helsingin Sanomat
 • Saara Oranen, tiedottaja, Creatika Agency
 • Otto-Ville Mikkelä, kaupunginosa-aktiivi, Roihuvuori-seura
 • Rami Ratvio, yliopistonlehtori, geotieteiden ja maantieteen laitos, HY
 • Lotta Junnilainen, tutkija, sosiaalitieteiden laitos, HY
 • Lasse Tarkiainen, tutkija sosiaalitieteiden laitos, HY
 • Simo Porola, HY

Lisäksi mukana oli joukko kansalaisjärjestöjä ja kulttuuritoimijoita, kuten Dodo Ry, Oranssi ry ja Bermuda Helsinki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *